Video marketing met YouTube: begin met een goed plan!

Video Advertising
B2B2C
Brand Awareness

 

Video marketing met YouTube

 

Wat is België’s meest bezochte social media platform? Niet de trendsetters Tiktok of Instagram, maar wel good old Facebook is onze nationale favoriet, zo blijkt uit een rapport van Hootsuite (2021).

Maar wie stapt dan als tweede op het erepodium? Die plaats gaat naar YouTube, dat echter “The Social network” voorbijsteekt in termen van advertising-potentieel: adverteerders bereiken maar liefst 8,83 miljoen Belgische gebruikers op het platform, tegenover Facebook’s 6,9 miljoen.

Verstaat jouw merk de kunst zich in video uit te drukken? Klaar om het daverend potentieel van YouTube “to win hearts en minds” te unlocken? Dan is YouTube jouw troef in 2021!

YouTube: nu full-funnel

YouTube is uitgegroeid tot een platform waarop je zowel aan awareness als aan activatie kan gaan doen: full-funnel dus! Omdat de videoreus zoveel mogelijkheden biedt, en omwille van de kost en inspanning eigen aan video ads, begint scoren op YouTube met een degelijk videomarketing plan.

Een videomarketing plan voor YouTube - Hoe ga je tewerk?  

Als performance agency stellen we bij Grava meten en ROI centraal. Trots delen we dan ook dit videomarketing canvas met je: een handige hulp voor zowel marketeers als digital specialisten. Je stelt je doelen ermee scherp, je behoudt het overzicht en rapporteren wordt eenvoudiger!

1. Objective: wat is je doel?

Alles begint met je objectief! Wat wil je bereiken? Denk je aan merkbekendheid, consideration of eerder aan sales? Wees gerust, alle drie zijn mogelijk binnen één online marketingproject. Kies je funnel-objectieven maar splits: noteer elk objectief in een andere campagne-rij op je canvas!

 

  Grava video marketing canvas

Canvas downloaden

 

Best practice: waarom je funnel-stages best splitst

Meten is de hoeksteen van performance marketing, maar awareness, consideration en action meet je echter via heel andere KPI’s! Awareness kan je bijvoorbeeld uitdrukken in reach-cijfer. Een succesvolle action-campagne levert je dan weer een sales-cijfer op.

Doordat je je campagnes gescheiden evalueert, is het duidelijker waar je moet bijsturen. Zo kan een marketingproject meer leads laten binnenlopen bij je sales-collega’s, brand recall verhogen - of beiden! Doordat je weet wáár te optimaliseren kan je betere beslissingen nemen, je campagnes makkelijker sturen en verhoog je je ROI.

Ook je performance team is je dankbaar! Google Adwords biedt namelijk andere mogelijkheden aan naargelang het objectief. Netjes uitgesplitste campagnes zijn daarom makkelijker door te vertalen naar een YouTube advertentie-setup!

 

2. Kies je KPI’s

Hoe druk je bij een videocampagne merkbekendheid uit in een cijfer? Of merkverbondenheid? Het eerste kan bijvoorbeeld met impressies, het tweede zou je kunnen gaan meten met video play rates, maar één ding is duidelijk – het zijn slechts enkele van de vele opties om de doeltreffendheid van je project te evalueren.

 

Video marketing YouTube KPIs

 

3. Verzamel je signals

Wat weet je over je klanten? Zijn ze vaak op weg zo ja, waarheen? Welke zijn hun merkvoorkeuren en welke beslissingen houden hen bezig? Google verzamelt gegevens uit zoekopdrachten, smartphone- en browser data, en nog zoveel meer. Door deze “signalen” te interpreteren kan jij je klanten relevante informatie schenken op het juiste moment. Noteer op je canvas het wie-waar-wat van je klanten!

 

Video marketing YouTube signals

 

4. Noteer je audiences

“Light TV viewers”, “op zoek naar geschenkjes”, “day and time targetting” zijn slechts enkele van de honderd-en-één doelgroep bepalingen die je via Google Ads kan targetten. Vraag je performance-team om een lijst of neem een kijkje bij Google.

Best practice

“Life events”, “customer intent”… Out of the blue de meest doeltreffende audiences selecteren is niet zo eenvoudig. Beschrijf daarom je doelgroep in detail alsof het één van je vrienden was, en maak dan pas de vertaalslag naar audiences. Wil je écht scherpstellen? Dan ga je aan de slag met persona’s en maak je een robotfoto van je doelgroep!

 

5. Welke ad formats zet je in?

Discovery ads, Bumper ads, Masthead... Opnieuw kies je het format van je ads naargelang je objectief. Je product voorstellen aan mensen die iets gelijkaardigs zochten? Dat klinkt als “consideration” en dan kunnen Discovery ads een doeltreffende format voor jouw campagne zijn. Wil je merkbekendheid opdrijven? Kijk dan zeker naar bumper ads, Trueview for Reach of Masthead. We zetten je alvast op weg met een overzichtje:

 

Video marketing YouTube formats

 

6. Budget en bereik

Welke middelen maak je als marketeer vrij voor je project? En wat kan je daarvoor in ruil verwachten? Zélf vooraf je budget en bereik inschatten, dat kan met Google’s Reach Planner, het geheime wapen van elke marketing manager. Vertrek van je cijfers of experimenteer door interactief Google’s reach-budget curve te verslepen. Je krijgt onmiddellijk een inschatting van te verwachten resultaten!

 

reach planner

 

7. Last but not least... je message!

YouTube is een krachtige marketingpartner, al heeft het ook een drempel. Je hebt namelijk video creatives nodig hebt, en wel liefst in meerdere lengtes en montage-variaties. Alvast enkele tips: 95% Van de YouTube gebruikers kijkt bijvoorbeeld met het geluid áán, wat niet altijd zo is bij andere social media. Besteed daarom voldoende aandacht aan sound en laat duidelijk en vroeg je merknaam horen. Wist je trouwens dat mobile goed is voor 70% van de kijktijd? Stem je video’s daarom af op kleine schermformaten. Nog meer best practices vind je hier.

Tot slot: Grava, klankbord voor je video-campagne!

Met YouTube kan je voortaan de hele funnel bestrijken. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is een klankbord welkom. Daarom deelt Grava slimme video-strategieën, pragmatische checklists en tips graag met je. Samen de kickoff van je YouTube campagne een extra zetje geven, of eerder liever 1-1 sparren over je budgetverdeling? Contacteer Grava voor een video marketing worksheet-sessie met één van onze performance marketeers!


 

Volgend artikel

Succesvolle stagekick-off: welkom Charlotte en Vincent!

SEA • 24 februari